1szklankaugotowanego ryżubiały, brązowy, czerwony lub czarny
1mała cebuladrobno pokrojona
1pomidorśredni; pokrojony w kostkę
50gmasła¼ kostki
2łyżeczki tymianku lub rozmarynuopcjonalnie
½łyżeczki czosnku niedźwiedziegoopcjonalnie
bazylia lub natka pietruszkiopcjonalnie; do posypania
sól
Instructions
Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle.
Do zeszklonej cebuli wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
Zmniejszam ogień, dodaję pomidory i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej.
Dodaję ugotowany ryż i mieszam całość. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.