Smażone krewetki z winem i natką pietruszki oraz papryczką i oliwą z oliwek to doskonały obiad lub kolacja dla dwojga, do zrobienia w kilkanaście minut.
400gkrewetek tygrysich lub królewskichbez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami
2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1mała papryczka chilibardzo drobno posiekana; można zastąpić kilkoma kawałkami zwykłej papryki czerwonej
2łyżkioliwy extra vergine
¼szklankibiałego winawytrawne
2łyżkinatki pietruszkidrobno posiekana
2łyżkiświeżego rozmarynu, tymianku lub oreganodrobno posiekany
sól, pieprz
Do dekoracji
½małej cytryny lub limonki
Instructions
Czosnek szklę na oliwie na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
Na oliwę wrzucam krewetki, papryczkę, rozmaryn/tymianek/oregano oraz połowę natki pietruszki. Smażę przez ok. 2 minuty, do lekkiego zaróżowienia krewetek.
Zwiększam ogień do 3/4 mocy i dolewam wino. Gotuję całość do zgęstnienia sosu.
Zdejmuję danie z ognia, przekładam na talerze, posypuję pozostałą pietruszką, solą i pieprzem. Serwuję z kawałkami cytryny.