Drukuj przepis
Sernik kremowy

Sernik kremowy

Najlepszy sernik kremowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej. Sernik kremowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką lub mieszany z dwóch rodzajów sera.

Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na sernik kremowy
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 1 godzina
Chłodzenie 3 godz.
Całkowity czas 4 godz. 10 min
Liczba porcji 1 tortownica o średnicy 21 cm
Liczba kalorii 155 kcal

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”
  • ¾-1 szklanka cukru najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa
  • 5 jajek duże
  • ½ szklanki śmietanki kremówki opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii

Jak zrobić

  1. Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.

  2. Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.

  3. Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.

  4. Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.

  6. Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.

  7. Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.

    Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

  8. Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

  9. Sernik kremowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Moje porady

  1. Jak zrobić sernik idealny
Wartości odżywcze
Sernik kremowy
Wielkość porcji (80 g)
Liczba kalorii 155 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 61mg 20%
Sód 246mg 10%
Potas 95mg 3%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Cukry 14g
Białko 8g 16%
Witamina A 5.1%
Wapń 6.3%
Żelazo 1.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.