Sernik kremowy

Sernik kremowy

Najlepszy sernik kremowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej. Sernik kremowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką lub mieszany z dwóch rodzajów sera.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Total Time: 4 godz. 10 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: sernik kremowy
Servings: 1 tortownica o średnicy 21 cm
Calories: 155kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”
  • ¾-1 szklanka cukru najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa
  • 5 jajek duże
  • ½ szklanki śmietanki kremówki opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii

Instructions

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
  • Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
  • Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
    Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • Sernik kremowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Notes

  1. Jak zrobić sernik idealny

Nutrition

Serving: 80g | Calories: 155kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 8g | Fat: 6g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 61mg | Sodium: 246mg | Potassium: 95mg | Sugar: 14g | Vitamin A: 5.1% | Calcium: 6.3% | Iron: 1.4%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!