Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem - przepis na jajecznicę z serem na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 5 min
Total Time: 10 min
Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: jajecznica z serem
Servings: 2 osoby
Calories: 346kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4-5 jajek najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 20-40 g sera dowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera
  • 30 g masła
  • sól

Instructions

  • Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę. 
  • Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Notes

Można też przygotować tę jajecznicę, wbijając na patelnię jajka rozkłócone w misce i wymieszane z kawałkami sera. Wolę jednak metodę ze ścinaniem białek, żeby zachować jak najwięcej składników odżywczych w żółtkach.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak pokroić cebulę

Nutrition

Serving: 1porcja (z połowy jajecznicy z 5 jajek, z cebulą i mozzarellą) | Calories: 346kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 18g | Fat: 27g | Saturated Fat: 13g | Cholesterol: 457mg | Sodium: 429mg | Potassium: 232mg | Sugar: 2g | Vitamin A: 22.1% | Vitamin C: 4.9% | Calcium: 17.5% | Iron: 11.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!