Drukuj przepis
Pasta curry panang

Pasta curry panang

Czerwona pasta curry panang z papryczek chili, orzeszków ziemnych, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i korzennych przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.

Danie Półprodukt
Kuchnia Malajska, Tajska
Przepis na pasta curry panang
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 10 min
Liczba porcji 15 łyżek po 10 g każda
Liczba kalorii 23 kcal

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion
  • 1 zielona papryczka chili świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion
  • ½ szalotki duża, podłużna; posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
  • 1 łyżeczka startego korzenia galangalu świeży
  • 1 łyżka trawy cytrynowej dolna, jaśniejsza część; posiekana
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki wcześniej wyszorowana i wyparzona
  • 1 łyżeczka korzeni kolendry świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych grubo posiekane
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 1 łyżka kolendry ziarna
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego ziarna
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Jak zrobić

  1. Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.

  2. Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.

  3. Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.

  4. Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.

  5. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Moje porady

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Wartości odżywcze
Pasta curry panang
Wielkość porcji (1 łyżka (10 g))
Liczba kalorii 23 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 1mg 0%
Sód 56mg 2%
Potas 77mg 2%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina A 3.4%
Witamina C 32%
Wapń 0.6%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.