Pasta curry panang

Pasta curry panang

Czerwona pasta curry panang z papryczek chili, orzeszków ziemnych, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i korzennych przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 5 min
Total Time: 10 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Malajska, Tajska
Keyword: pasta curry panang
Servings: 15 łyżek po 10 g każda
Calories: 23kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion
  • 1 zielona papryczka chili świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion
  • ½ szalotki duża, podłużna; posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
  • 1 łyżeczka startego korzenia galangalu świeży
  • 1 łyżka trawy cytrynowej dolna, jaśniejsza część; posiekana
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki wcześniej wyszorowana i wyparzona
  • 1 łyżeczka korzeni kolendry świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych grubo posiekane
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 1 łyżka kolendry ziarna
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego ziarna
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Instructions

  • Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Notes

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Nutrition

Serving: 1łyżka (10 g) | Calories: 23kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 1g | Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 56mg | Potassium: 77mg | Sugar: 1g | Vitamin A: 3.4% | Vitamin C: 32% | Calcium: 0.6% | Iron: 2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!