Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Najlepsze naleśniki z pieczarkami, idealne na kolację lub prosty obiad. Pokazuję jak zrobić naleśniki z farszem pieczarkowym z serem żółtym.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: naleśniki z farszem pieczarkowym, naleśniki z pieczarkami
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 298kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Farsz do naleśników

  • 500 g pieczarek umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego opcjonalnie; można zastąpić całość lub połowę śmietanką kremówką 30-36% albo wywarem z warzyw, ewentualnie drobiowym
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 25 g sera pleśniowego np. rokpol
  • ½ papryczki chili można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili
  • 50 g parmezanu opcjonalnie; można zastąpić innym, twardym serem włoskim
  • 1 pęczek natki pietruszki posiekana
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki wody najlepiej mineralna, gazowana
  • 2 jajka średnie
  • 1-1¼ szklanki mąki w zależności od typu mąki; najpierw daję mniej i w razie potrzeby stopniowo dosypuję, żeby wyregulować konsystencję ciasta
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta soli

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

Jak zrobić

Naleśniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę.
  • Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły. 

Farsz pieczarkowy

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki. Obsmażam szybko, następnie zmniejszam ogień i dolewam białe wino.
  • Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy grzyby zmiękną, odkrywam i gotuję, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Dodaję ser pleśniowy i gotuję jeszcze chwilę, mieszając i doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Dodaję połowę natki pietruszki, mieszam i zdejmuję z ognia.
  • Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.
  • Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1sztuka | Kalorie: 298kcal | Carbohydrates: 21g | Białko: 10g | Fat: 19g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 113mg | Sód: 228mg | Potas: 337mg | Fiber: 1g | Cukier: 3g | Witamina A: 554IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 3mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 9mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 63µg | Wapń: 149mg | Copper: 1mg | Żelazo: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 23mg | Phosphorus: 200mg | Selenium: 22µg | Zinc: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!