Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku czyli przekąska ze śledzi z cebulą, ogórkiem konserwowym, keczupem, olejem i musztardą oraz ostrą papryką z miodem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Total Time: 2 hours 5 minutes
Course: Przekąska
Cuisine: Polska
Keyword: śledzie po cygańsku
Servings: 2
Calories: 352kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 200 g śledzi z solanki lub zalewy octowej; te z solanki trzeba najpierw wypłukać i przez 5 godzin moczyć w wodzie lub mleku; pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w paski, słupki lub kosteczkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę; można wykorzystać świeżą lub tę z zalewy octowej
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól, pieprz

Instructions

  • Wszystkie składniki mieszam w misce.
  • Przykrywam i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Notes

Nutrition

Serving: 175g | Calories: 352kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 19g | Fat: 23g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 60mg | Sodium: 960mg | Potassium: 547mg | Fiber: 1g | Sugar: 11g | Vitamin A: 345IU | Vitamin C: 6.4mg | Calcium: 97mg | Iron: 1.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!