Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Penne all’Arrabbiata
Penne all’Arrabbiata czyli makaron z „rozgniewanym” sosem pomidorowym. Penne arrabbiata z dodatkiem pancetty, czosnku, selera naciowego i cebuli oraz bazylii i natki pietruszki.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
penne arrabbiata
Servings:
4
Calories:
807
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
makaronu penne
750
g
pomidorów
dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą
100
g
pancetty
pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem
4
ząbki
czosnku
pokrojony w cieniutkie plasterki
1
łodyga
selera naciowego
pokrojony w cienkie plasterki
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
5
łyżek
oliwy z oliwek
extra vergine
½
łyżeczki
papryczki chili
drobno posiekana
1
gałązka
bazylii
drobno posiekana
4
łyżki
natki pietruszki
posiekana
sól, pieprz
Instructions
Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.
Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.
W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.
Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.
Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Pulpa pomidorowa - passata
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
400
g
|
Kalorie:
807
kcal
|
Węglowodany:
113
g
|
Białko:
23
g
|
Tłuszcze:
29
g
|
Tłuszcze nasycone:
6
g
|
Cholesterol:
16
mg
|
Sód:
268
mg
|
Potas:
1229
mg
|
Błonnik:
8
g
|
Cukier:
13
g
|
Witamina A:
1275
IU
|
Witamina C:
27.6
mg
|
Wapń:
93
mg
|
Żelazo:
6.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!