Penne arrabbiata

Penne all’Arrabbiata

Penne all’Arrabbiata czyli makaron z „rozgniewanym” sosem pomidorowym. Penne arrabbiata z dodatkiem pancetty, czosnku, selera naciowego i cebuli oraz bazylii i natki pietruszki.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 10 min
Total Time: 25 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Keyword: penne arrabbiata
Servings: 4
Calories: 807kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 750 g pomidorów dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą
  • 100 g pancetty pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem
  • 4 ząbki czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 cebula średnia; drobno pokrojona
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • ½ łyżeczki papryczki chili drobno posiekana
  • 1 gałązka bazylii drobno posiekana
  • 4 łyżki natki pietruszki posiekana
  • sól, pieprz

Instructions

  • Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.
  • Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.
  • W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.
  • Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.

Notes

Nutrition

Serving: 400g | Calories: 807kcal | Carbohydrates: 113g | Protein: 23g | Fat: 29g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 16mg | Sodium: 268mg | Potassium: 1229mg | Fiber: 8g | Sugar: 13g | Vitamin A: 25.5% | Vitamin C: 33.5% | Calcium: 9.3% | Iron: 35.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!