Drukuj przepis
Penne arrabbiata

Penne all’Arrabbiata

Penne all’Arrabbiata czyli makaron z „rozgniewanym” sosem pomidorowym. Penne arrabbiata z dodatkiem pancetty, czosnku, selera naciowego i cebuli oraz bazylii i natki pietruszki.

Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przepis na penne arrabbiata
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 25 min
Liczba porcji 4

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 750 g pomidorów dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą
  • 100 g pancetty pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem
  • 4 ząbki czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 cebula średnia; drobno pokrojona
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • ½ łyżeczki papryczki chili drobno posiekana
  • 1 gałązka bazylii drobno posiekana
  • 4 łyżki natki pietruszki posiekana
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.

  2. Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.

  3. Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.

  4. W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.

  5. Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.

  6. Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.

Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Pulpa pomidorowa - passata - przepis