Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello na bazie kremowego sera mascarpone z migdałowym spodem, polany polewą z białej czekolady i udekorowany kokosem oraz kulkami Raffaello.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 2 godz.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: sernik raffaello
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 601kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Spód

  • 200 g migdałów blanszowane, całe
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła ½ kostki
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników pokruszone

Masa serowa

  • 1 kg sera mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 50 g białej czekolady

Wierzch

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6-12 sztuk kulek kokosowych

Jak zrobić

Spód

  • Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
  • Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.

Masa serowa

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
  • Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.

Polewa

  • Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika. 

Wierzch

  • Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami. 
  • Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 200g (1 porcja bez dekoracji z kulek) | Kalorie: 601kcal | Carbohydrates: 11g | Białko: 12g | Fat: 56g | Tłuszcze nasycone: 29g | Cholesterol: 170mg | Sód: 155mg | Potas: 160mg | Fiber: 2g | Cukier: 4g | Witamina A: 1475IU | Wapń: 182mg | Żelazo: 1.1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!