Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe, znane też jako kluski i chyba do tych drugich jednak im bliżej. Pokazuję jak zrobić leniwe kluchy serowe z twarogu, mąki i jajek, polane masłem z cukrem waniliowym i cynamonem lub bułką tartą.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: pierogi leniwe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 527kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto na leniwe

  • 500 g twarogu zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem
  • 250 g mąki kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy
  • 2 jajka można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę
  • 2 szczypty soli

Do polania

  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu opcjonalnie
  • 4 łyżki masła

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
  • Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
  • Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
  • Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.
    Opcjonalnie zaokrąglam palcami brzegi, żeby uzyskać kształt zbliżony do pierogów.
  • Wrzucam leniwe kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu. Można też wykorzystać jako dodatek bułkę tartą z masłem.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 527kcal | Carbohydrates: 58g | Białko: 26g | Fat: 20g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 215mg | Sód: 628mg | Potas: 258mg | Fiber: 1g | Cukier: 9g | Witamina A: 730IU | Wapń: 141mg | Żelazo: 3.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!