Pierogi leniwe, znane też jako kluski i chyba do tych drugich jednak im bliżej. Pokazuję jak zrobić leniwe kluchy serowe z twarogu, mąki i jajek, polane masłem z cukrem waniliowym i cynamonem lub bułką tartą.
500gtwaroguzmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem
250gmąkikilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy
2jajkamożna oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę
2szczyptysoli
Do polania
2łyżkicukru waniliowego
2szczyptycynamonuopcjonalnie
4łyżkimasła
Instructions
Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.Opcjonalnie zaokrąglam palcami brzegi, żeby uzyskać kształt zbliżony do pierogów.
Wrzucam leniwe kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu. Można też wykorzystać jako dodatek bułkę tartą z masłem.