Panang curry czerwone
Print Recipe
5 from 1 vote

Czerwone curry tajskie panang curry z krewetkami

Prep Time25 mins
Cook Time30 mins
Total Time55 mins
Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Keyword: panang curry z krewetkami
Servings: 4
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 500 g krewetek obrane, z pozostawionymi ogonkami; można zastąpić mieszanką owoców morza, piersią kurczaka lub wieprzowiną pokrojoną na kawałki wielkości 1 kęsa
  • 100 g ananasa świeży, obrany i posiekany na kawałki o wielkości 1 kęsa
  • 1 cebula duża; posiekana
  • 1 ogórek nieduży; obrany i pokrojony na plasterki
  • 1 szklanka mleka kokosowego gęste
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki pasty curry panang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych niesolone, posiekane
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym lub białym cukrem, albo ksylitolem
  • 4 listki limety kaffir
  • ½ szklanki listków bazylii tajskiej można zastąpić kolendrą, bazylią europejską lub miętą
  • sos chili dodatkowo, do podania osobno

Instructions

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i cebulę. Smażę przez 2 minuty na średnim ogniu, mieszając.
  • Dolewam połowę mleka kokosowego. Zagotowuję.
  • Dodaję krewetki. Gotuję przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
  • Gotuję sos  przez ok. 5 minut na niedużym ogniu, żeby mocno zgęstniał.
  • Z powrotem wkładam krewetki do woka. Dodaję cukier, pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy i sok z limonki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Dodaję orzeszki, połowę bazylii i kawałki ananasa. Mieszam i serwuję.
  • Podaję z ryżem i plasterkami ogórka na wierzchu i pozostałą bazylią.

Notes