Sernik z burakami

Sernik z burakami

Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz. 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Całkowity czas: 4 godz. 40 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: sernik buraczany, sernik z burakami
Liczba porcji: 12
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Spód

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
  • 1⅓ łyżki gorzkiego kakao w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu
  • 2⅔ łyżki mąki pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-buraczana

  • 500 g twarogu zmielony dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach
  • 2 buraki średnie; obrane i zmiksowane w blenderze
  • 4 jajka białka oddzielone od żółtek
  • 150 g masła ¾ kostki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ cytryny tylko wyciśnięty sok
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub śmietanki kremówki

Do dekoracji

  • 1 garść malin
  • świeża mięta
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach

Jak zrobić

Spód

  • Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
  • Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
  • Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 20 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.

Masa serowa

  • W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotowuję masę serową. Ucieram masło z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
  • Dodaję stopniowo buraki i twaróg, miksując na niedużych obrotach.
  • Wbijam po 1 żółtku, rozmiksowując dokładnie na niedużych obrotach przed dodaniem kolejnego żółtka. Na koniec dolewam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  • Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze chwilę.
  • Ubijam białka na pianę o miękkich czubkach. Dodaję połowę piany do masy serowej i delikatnie, ostrożnie mieszam.
  • Dodaję pozostałą pianę i znów ostrożnie mieszam całość.
  • Przelewam masę na upieczony spód.
  • Wstawiam sernik buraczany do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę jeszcze przez 60 minut.
  • Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam z masłem/śmietanką w kąpieli wodnej.
  • Polewam wierzch sernika i czekam, aż polewa zacznie tężeć. Dekoruję migdałami i malinami oraz miętą. 
  • Odstawiam sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Wskazówki

  1. Biszkopt czekoladowy ekspresowy bezglutenowy - można upiec z wykorzystaniem mąki bezglutenowej - mieszanki uniwersalnej lub mąki orzechowej, migdałowej czy amarantusowej.
  2. Sernik idealny - porady co zrobić, żeby nie pękał, nie opadał i miał piękną konsystencję.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!