Drukuj przepis
Brukselka pieczona

Brukselka pieczona

Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Polska
Przepis na brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 40 min
Liczba porcji 8

Składniki

  • 1 kg brukselek umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki listków mięty opcjonalnie; posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).

  2. W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.

  3. Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.

  4. Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.