Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Brukselka pieczona
Brukselka pieczona czyli pyszna brukselka z piekarnika z dodatkiem oliwy, czosnku, mięty i orzechów włoskich.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Servings:
8
Calories:
210
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
1
kg
brukselek
umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki
1
szklanka
orzechów włoskich
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
4
łyżki
listków mięty
opcjonalnie; posiekane
2
łyżki
oliwy
sól, pieprz
Instructions
Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Nutrition
Wielkość porcji:
135
g
|
Kalorie:
210
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
7
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Sód:
1195
mg
|
Potas:
579
mg
|
Błonnik:
6
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
980
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
1
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina C:
107
mg
|
Witamina E:
2
mg
|
Witamina K:
224
µg
|
Wapń:
76
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
59
mg
|
Fosfor:
154
mg
|
Selen:
3
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!