Brukselka pieczona

Brukselka pieczona

Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 25 min
Total Time: 40 min
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Keyword: brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Servings: 8
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg brukselek umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki listków mięty opcjonalnie; posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Instructions

  • Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
  • W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
  • Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
  • Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!