Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 3 godz.
Całkowity czas: 3 godz. 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: pieczona kaczka z burakami
Liczba porcji: 8
Autorka: Superfood po polsku

Składniki

Mięso

  • 1 kaczka oczyszczona z resztek piór i gruczołu w kuprze
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól

Nadzienie

  • 2-3 jabłka
  • szklanki kaszy gryczanej opłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona i ugotowana przez 5 minut z 1 szklanką wrzątku
  • 2-3 łodygi selera naciowego opcjonalnie
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich można zastąpić słonecznikiem
  • pieprz

Dodatki

  • 4 buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rukoli można zastąpić sałatą
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekana; można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Kaczkę posypuję z wierzchu i od środka solą, następnie środek dokładnie nacieram majerankiem, a wierzch smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Kaszę, ćwiartki jabłek, rodzynki, plastry selera, orzechy i pieprz mieszam w misce i wkładam do kaczki, dokładnie wypełniając cały jej środek.
  • Zaszywam oba otwory za pomocą igły i nici. Smaruję całą kaczkę roztopionym, klarowanym masłem.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 2,5-3 godziny (1 godzina pieczenia na każdy 1 kg mięsa). Pod spodem ustawiam żaroodporne naczynie, do którego będzie kapać wytopiony z kaczki tłuszcz. Co 20-30 minut polewam nim kaczkę.
  • Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę i zrumienić kaczkę lub wyjąć z piekarnika i opalić jej skórę za pomocą palnika gazowego.
  • Kawałki buraków podsmażam na oleju lub maśle (można też wstawić na ostatnich 15 minut pieczenia do piekarnika, żeby upiekły się w tłuszczu, który wytapia się z kaczki). W trakcie smażenia skrapiam sokiem z jednej pomarańczy i doprawiam tymiankiem oraz natką pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Posypuję solą i pieprzem.
  • Upieczone lub usmażone buraki polewam miodem i dokładnie mieszam.
  • Serwuję kaczkę przybraną rukolą, burakami i pomarańczą.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!