Drukuj przepis
Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Doskonała jajecznica z boczkiem i cebulą lub szczypiorkiem. W wersji klasycznej to tylko jajka, cebula i boczek z przyprawami, ale proponuję dodatek śmietanki i parmezanu dla bogatszego smaku.

Danie Śniadanie
Kuchnia Europejska, Polska
Przepis na jajecznica z boczkiem
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 10 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 411 kcal

Składniki

  • 4 jajka białka oddzielone od żółtek
  • 2-4 plastry boczku gotowany lub wędzony; pokrojony w niedużą kostkę
  • 1 cebula mała, drobno posiekana; można zastąpić 2 łyżkami szczypiorku i posypać nim gotową jajecznicę
  • 2 łyżki parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki do zup i sosów, do 12% tłuszczu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta soli można pominąć, jeśli boczek jest solony

Jak zrobić

  1. Boczek podsmażam na patelni, na której potem będzie smażona jajecznica. Gdy się zrumieni, odcedzam z wytopionego tłuszczu i odkładam na talerzyk.

  2. Białka rozkłócam w misce ze śmietanką, solą i pieprzem.

  3. Z patelni zbieram za pomocą łyżki większość pozostałego po smażeniu boczku tłuszczu, następnie dodaję masło i cebulę i szklę ją na niedużym ogniu.

  4. Wlewam rozkłócone białka i delikatnie mieszając, smażę na niedużym ogniu. Gdy się lekko zetną, dodaję żółtka, ser i zrumieniony boczek.

  5. Dosmażam jajecznicę do pożądanego stopnia wilgotności/suchości. Warto pamiętać, że masa jajeczna będzie się ścinać i wysychać jeszcze chwilę po przełożeniu na talerz.

  6. Dekoruję listkami bazylii lub szczypiorkiem i od razu serwuję.

Moje porady

W najprostszej wersji można pominąć dodatek sera i śmietanki. Wystarczy wtedy zrumienić boczek, następnie zdjąć go z patelni, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać masło i cebulę, a potem wbić całe jajka.

Wartości odżywcze
Jajecznica z boczkiem
Wielkość porcji (1 porcja z cebulą, parmezanem i śmietanką)
Liczba kalorii 411 kcal Kalorie z tłuszczów 315 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 35g 54%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 385mg 128%
Sód 569mg 24%
Potas 230mg 7%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Białko 18g 36%
Witamina A 16%
Witamina C 1.3%
Wapń 10.8%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.