Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem grzybowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Wyrastanie ciasta: 1 hour 30 minutes
Total Time: 1 hour 20 minutes
Course: Przekąska
Cuisine: Polska
Keyword: paszteciki z grzybami i kapustą, paszteciki z kapustą i grzybami
Servings: 20 porcji
Calories: 207kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka ciepłe
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z kapustą i grzybami

  • 250 g suszonych grzybów namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek można zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana
  • 1 cebula duża; bardzo drobno pokrojone
  • 100 ml białego wina wytrawne
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta łyżeczki chili opcjonalnie
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko małe; rozkłócone

Instructions

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z kapustą i grzybami

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.
  • Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
  • Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.
    Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.
  • Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz. 
  • Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.
  • Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.

Notes

Nutrition

Serving: 1sztuka | Calories: 207kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 5g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 33mg | Sodium: 170mg | Potassium: 294mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 175IU | Vitamin C: 3.6mg | Calcium: 27mg | Iron: 1.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!