Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków

Kremowa zupa z ziemniaków czyli krem ziemniaczany o cudownej konsystencji. Najlepszy krem z ziemniaków z cebulą, czosnkiem i marchewką.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 30 minutes
Course: Zupa
Cuisine: Wegańska
Keyword: krem ziemniaczany, zupa z ziemniaków
Servings: 4 osoby
Calories: 301kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Krem ziemniaczany

  • 400 g ziemniaków obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 g marchewki obrana i pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula duża; pokrojona w półksiężyce
  • 4 ząbki czosnku pokrojony na plasterki
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka białego wina można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym
  • ¼ szklanki mleka kokosowego można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 1 papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki pokrojona w drobną kosteczkę
  • 6 łyżek natki pietruszki posiekana

Instructions

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do gorącego wywaru i gotuję do miękkości przez ok. 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlewam wino.
  • Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Dodaję cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i marchewką. Dolewam pozostałą oliwę, sos sojowy i mleko kokosowe. Miksuję blenderem na gładki krem.
  • W razie potrzeby rozcieńczam zupę odrobiną dodatkowego wina lub wody. Doprawiam pod koniec miksowania solą i pieprzem.
  • Serwuję z papryczką i natką pietruszki.

Notes

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Nutrition

Serving: 300g | Calories: 301kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 4g | Fat: 16g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 618mg | Potassium: 765mg | Fiber: 4g | Sugar: 5g | Vitamin A: 8905IU | Vitamin C: 38.5mg | Calcium: 71mg | Iron: 4.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!