150gmakaronunajlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty
¾szklankiśmietanki kremówki30-36%
50gmasła¼ kostki
1szklankastartego parmezanunajlepszy będzie młody parmezan
2ząbkiczosnkubardzo drobno posiekany
2łyżkibazyliiświeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem
1szczyptasoli
¼łyżeczkipieprzuświeżo zmielony; czarny lub kolorowy
Instructions
Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.
W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.
Notes
Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.