Paella z rybą i owocami morza

Paella marinera

Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 45 min
Cook Time: 45 min
Total Time: 1 godzina 30 min
Course: Danie główne
Cuisine: Hiszpańska
Keyword: paella marinera
Servings: 6
Calories: 540kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 400 g ryżu o okrągłych, grubych ziarnach
  • 250 g krewetek całe lub obrane
  • 350 g małży dokładnie oczyszczone i wymoczone przez 6 godzin w zimnej wodzie; można zastąpić pokrojonym w grubą kostkę, surowym mięsem ryby, którego moczyć nie trzeba
  • 300 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki
  • 400 g muli dokładnie oczyszczone
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojony
  • 100 g pomidorów pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski „julienne”
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku opcjonalnie
  • 1 liść laurowy
  • oliwa extra vergine
  • 800 ml wody połowę można zastąpić białym winem wytrawnym
  • 1 szczypta szafranu lub ćwierć łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna do dekoracji

Instructions

  • Na dużej patelni szklę na oliwie (powinna wypełniać całe dno) cebulę, czosnek i paprykę oprószone solą. Uważam, żeby zmiękły, ale się za mocno nie zrumieniły. Trzymam na niedużym ogniu przez ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji sosu.
  • Dodaję kalmary i, cały czas mieszając, gotuję je w sosie przez 10 minut. Dodaję ryż i mieszam, czekając aż się zeszkli, przez kilka minut.
  • Gdy kalmary w sosie się gotują, do osobnego garnka wlewam 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym), dosypuję łyżeczkę soli i dorzucam liść laurowy oraz mule i małże. Zagotowuję pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Odcedzam skorupiaki, zachowuję wywar.
  • Do kalmarów z ryżem dodaję groszek i krewetki. Zalewam wywarem (powinno go być dwa razy więcej niż ryżu). Dodaję szafran lub kurkumę.
  • Rozprowadzam wszystkie składniki równomiernie po dnie patelni i gotuję na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
    UWAGA: Ryż nie może gotować się na zbyt dużym ogniu.
  • Po 10 minutach dodaję małże i mule, razem ze skorupkami. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut.
  • Zdejmuję patelnię z ognia i przykrywam. Zostawiam na 5 minut.
  • Serwuję całość na patelni, dekorując ćwiartkami cytryny.

Notes

Nutrition

Serving: 450g | Calories: 540kcal | Carbohydrates: 65g | Protein: 24g | Fat: 19g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 181mg | Sodium: 452mg | Potassium: 599mg | Fiber: 3g | Sugar: 4g | Vitamin A: 32.3% | Vitamin C: 85.7% | Calcium: 9.6% | Iron: 18.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!