Drukuj przepis
Paella z rybą i owocami morza

Paella marinera

Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.

Danie Danie główne
Kuchnia Hiszpańska
Przepis na paella marinera
Przygotowanie 45 min
Czas gotowania 45 min
Całkowity czas 1 godzina 30 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 540 kcal

Składniki

  • 400 g ryżu o okrągłych, grubych ziarnach
  • 250 g krewetek całe lub obrane
  • 350 g małży dokładnie oczyszczone i wymoczone przez 6 godzin w zimnej wodzie; można zastąpić pokrojonym w grubą kostkę, surowym mięsem ryby, którego moczyć nie trzeba
  • 300 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki
  • 400 g muli dokładnie oczyszczone
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojony
  • 100 g pomidorów pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski „julienne”
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku opcjonalnie
  • 1 liść laurowy
  • oliwa extra vergine
  • 800 ml wody połowę można zastąpić białym winem wytrawnym
  • 1 szczypta szafranu lub ćwierć łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna do dekoracji

Jak zrobić

  1. Na dużej patelni szklę na oliwie (powinna wypełniać całe dno) cebulę, czosnek i paprykę oprószone solą. Uważam, żeby zmiękły, ale się za mocno nie zrumieniły. Trzymam na niedużym ogniu przez ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji sosu.

  2. Dodaję kalmary i, cały czas mieszając, gotuję je w sosie przez 10 minut. Dodaję ryż i mieszam, czekając aż się zeszkli, przez kilka minut.

  3. Gdy kalmary w sosie się gotują, do osobnego garnka wlewam 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym), dosypuję łyżeczkę soli i dorzucam liść laurowy oraz mule i małże. Zagotowuję pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Odcedzam skorupiaki, zachowuję wywar.

  4. Do kalmarów z ryżem dodaję groszek i krewetki. Zalewam wywarem (powinno go być dwa razy więcej niż ryżu). Dodaję szafran lub kurkumę.

  5. Rozprowadzam wszystkie składniki równomiernie po dnie patelni i gotuję na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.

    UWAGA: Ryż nie może gotować się na zbyt dużym ogniu.

  6. Po 10 minutach dodaję małże i mule, razem ze skorupkami. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut.


  7. Zdejmuję patelnię z ognia i przykrywam. Zostawiam na 5 minut.

  8. Serwuję całość na patelni, dekorując ćwiartkami cytryny.

Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak obrać krewetki
Wartości odżywcze
Paella marinera
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 540 kcal Kalorie z tłuszczów 171 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19g 29%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 181mg 60%
Sód 452mg 19%
Potas 599mg 17%
Węglowodany ogółem 65g 22%
Błonnik 3g 12%
Cukry 4g
Białko 24g 48%
Witamina A 32.3%
Witamina C 85.7%
Wapń 9.6%
Żelazo 18.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.