Drukuj przepis
Zupa tom yum

Zupa tom yum

Tajska zupa tom yum w wersji klasycznej, lekko kwaśnej, choć znana jest też popularna wśród turystów wersja z krewetkami i mlekiem kokosowym i podpowiadam, jak zrobić jedną i drugą.

Danie Zupa
Kuchnia Tajska
Przepis na zupa tom yum
Przygotowanie 20 min
Czas gotowania 45 min
Całkowity czas 1 godzina 5 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 163 kcal

Składniki

  • 500 g krewetek, mieszanki owoców morza, kurczaka lub pulpetów rybnych albo drobiowych krewetki surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami
  • 2 l wody można zastąpić wywarem ugotowanym z resztek warzyw; w wersji z mlekiem kokosowym wody lub wywaru wykorzystuję o 250 ml mniej
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 papryczka chili bardzo mała; posiekana w drobniutką kosteczkę
  • 6 listków limety kaffir
  • 2 łyżki koncentratu tamaryndowego wersja kwaśna; w wersji łagodnej wystarczy 1 łyżeczka koncentratu; można zastąpić świeżym miąższem tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 1 pęczek świeżej kolendry nieduży; można zastąpić szczypiorkiem
  • sos sojowy opcjonalnie; do smaku

Jak zrobić

  1. Olej rozgrzewam w woku lub dużym garnku i podsmażam na nim głowy i pancerze krewetek przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się intensywnie pomarańczowe. 

  2. Zmniejszam na chwilę ogień do minimum, dolewam 1 szklankę wody lub wywaru. dodaję pastę curry. Zwiększam płomień, zagotowuję.

  3. Gotuję mieszankę przez 5 minut na średnim ogniu. Dolewam pozostałą wodę/wywar i gotuję przez 20 minut. Wyławiam głowy i pancerze krewetek.

  4. Dodaję koncentrat, kurkumę, papryczkę chili i listki kaffiru. Zagotowuję i trzymam na sporym ogniu przez 3 minuty.

  5. Dodaję krewetki lub owoce morza i gotuję przez 5 minut, aż krewetki się zaróżowią. Zdejmuję wok z ognia.

    Jeśli wykorzystuję kawałki piersi z kurczaka, gotuję je w zupie ok. 10 minut. Pulpety ok. 7 minut.

  6. Doprawiam zupę sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki i dokładnie mieszam. Opcjonalnie dolewam mleko kokosowe.

  7. Od razu podaję zupę udekorowaną kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

Moje porady

  1. Zupę tom yum można też zaserwować z dodatkiem makaronu ryżowego dodanego do gotowania w ostatnich 2-3 minutach.
Wartości odżywcze
Zupa tom yum
Wielkość porcji (400 g (wersja z krewetkami, bez makaronu i bez mleka kokosowego))
Liczba kalorii 163 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 210mg 70%
Sód 1475mg 61%
Potas 172mg 5%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 5g
Białko 18g 36%
Witamina A 18.1%
Witamina C 20.2%
Wapń 14.4%
Żelazo 14.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.