Zupa tom yum

Zupa tom yum

Tajska zupa tom yum w wersji klasycznej, lekko kwaśnej, choć znana jest też popularna wśród turystów wersja z krewetkami i mlekiem kokosowym i podpowiadam, jak zrobić jedną i drugą.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 20 min
Cook Time: 45 min
Total Time: 1 godzina 5 min
Course: Zupa
Cuisine: Tajska
Keyword: zupa tom yum
Servings: 6
Calories: 163kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g krewetek, mieszanki owoców morza, kurczaka lub pulpetów rybnych albo drobiowych krewetki surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami
  • 2 l wody można zastąpić wywarem ugotowanym z resztek warzyw; w wersji z mlekiem kokosowym wody lub wywaru wykorzystuję o 250 ml mniej
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 papryczka chili bardzo mała; posiekana w drobniutką kosteczkę
  • 6 listków limety kaffir
  • 2 łyżki koncentratu tamaryndowego wersja kwaśna; w wersji łagodnej wystarczy 1 łyżeczka koncentratu; można zastąpić świeżym miąższem tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 1 pęczek świeżej kolendry nieduży; można zastąpić szczypiorkiem
  • sos sojowy opcjonalnie; do smaku

Instructions

  • Olej rozgrzewam w woku lub dużym garnku i podsmażam na nim głowy i pancerze krewetek przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się intensywnie pomarańczowe. 
  • Zmniejszam na chwilę ogień do minimum, dolewam 1 szklankę wody lub wywaru. dodaję pastę curry. Zwiększam płomień, zagotowuję.
  • Gotuję mieszankę przez 5 minut na średnim ogniu. Dolewam pozostałą wodę/wywar i gotuję przez 20 minut. Wyławiam głowy i pancerze krewetek.
  • Dodaję koncentrat, kurkumę, papryczkę chili i listki kaffiru. Zagotowuję i trzymam na sporym ogniu przez 3 minuty.
  • Dodaję krewetki lub owoce morza i gotuję przez 5 minut, aż krewetki się zaróżowią. Zdejmuję wok z ognia.
    Jeśli wykorzystuję kawałki piersi z kurczaka, gotuję je w zupie ok. 10 minut. Pulpety ok. 7 minut.
  • Doprawiam zupę sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki i dokładnie mieszam. Opcjonalnie dolewam mleko kokosowe.
  • Od razu podaję zupę udekorowaną kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

Notes

  1. Zupę tom yum można też zaserwować z dodatkiem makaronu ryżowego dodanego do gotowania w ostatnich 2-3 minutach.

Nutrition

Serving: 400g (wersja z krewetkami, bez makaronu i bez mleka kokosowego) | Calories: 163kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 18g | Fat: 6g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 210mg | Sodium: 1475mg | Potassium: 172mg | Sugar: 5g | Vitamin A: 18.1% | Vitamin C: 20.2% | Calcium: 14.4% | Iron: 14.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!