Kogel mogel

Kogel mogel

Klasyczny kogel mogel czyli żółtko utarte z cukrem. Oraz opcjonalne dodatki, dzięki którym nabierze nietypowego smaku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: kogel mogel, kogiel mogiel
Liczba porcji: 1
Kalorie: 132kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½-1 białko opcjonalnie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, rumu, wódki lub spirytusu opcjonalnie; do wyboru
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • 1 łyżeczka kakao opcjonalnie

Jak zrobić

  • Żółtka ucieram z cukrem za pomocą miksera w wysokim naczyniu odpornym na uderzenia ubijaków lub łyżeczką w kubku. Najlepiej niemal do białości, choć przy porządnie żółtych jajach wiejskich nie będzie to możliwe ;).
    Polecam ucieranie nad garnkiem z kąpielą wodną, dzięki czemu żółtko się podgrzeje, a cukier łatwiej rozpuści.
  • Stopniowo dodaję lekko rozkłócone widelcem białko, cały czas miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaję kakao, wanilię i sok z cytryny lub alkohol. Ubijam jeszcze chwilę i serwuję.

Wskazówki

  1. Przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone.

Nutrition

Serving: 80g | Kalorie: 132kcal | Carbohydrates: 14g | Białko: 4g | Fat: 4g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 195mg | Sód: 34mg | Cukier: 12g | Witamina A: 260IU | Wapń: 23mg | Żelazo: 0.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!