Drukuj przepis
Kogel mogel

Kogel mogel

Klasyczny kogel mogel czyli żółtko utarte z cukrem. Oraz opcjonalne dodatki, dzięki którym nabierze nietypowego smaku.

Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na kogel mogel, kogiel mogiel
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 1
Liczba kalorii 132 kcal

Składniki

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½-1 białko opcjonalnie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, rumu, wódki lub spirytusu opcjonalnie; do wyboru
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • 1 łyżeczka kakao opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Żółtka ucieram z cukrem za pomocą miksera w wysokim naczyniu odpornym na uderzenia ubijaków lub łyżeczką w kubku. Najlepiej niemal do białości, choć przy porządnie żółtych jajach wiejskich nie będzie to możliwe ;).

    Polecam ucieranie nad garnkiem z kąpielą wodną, dzięki czemu żółtko się podgrzeje, a cukier łatwiej rozpuści.

  2. Stopniowo dodaję lekko rozkłócone widelcem białko, cały czas miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji.

  3. Dodaję kakao, wanilię i sok z cytryny lub alkohol. Ubijam jeszcze chwilę i serwuję.

Moje porady

  1. Przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone.
Wartości odżywcze
Kogel mogel
Wielkość porcji (80 g)
Liczba kalorii 132 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 195mg 65%
Sód 34mg 1%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 12g
Białko 4g 8%
Witamina A 5.2%
Wapń 2.3%
Żelazo 2.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.