Drukuj przepis
Czerwone curry z dynią

Czerwone curry z dynią

Doskonałe czerwone curry z dynią i tofu, gotowane z dodatkiem cukinii i mleka kokosowego. Do zrobienia w 20 minut, a tofu można zastąpić kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.

Danie Danie główne
Kuchnia Tajska
Przepis na czerwone curry dyniowe, czerwone curry z dynią
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 3
Liczba kalorii 346 kcal

Składniki

  • 200 g dyni pokrojona w grubą kostkę
  • 100 g cukinii pokrojona w półksiężyce
  • 360 g tofu pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami
  • 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych
  • ½ szklanki wody można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka pokrojona drobno lub w długie paski
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • 4 listki kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier
  • 1 łyżka oleju sezamowy lub rzepakowy
  • świeża kolendra lub mięta posiekana; do dekoracji
  • 1 papryczka chili opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki

Jak zrobić

  1. Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.

  2. Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.

    Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.

    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.

  3. Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.

  4. Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.

  5. Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.

  6. Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.

Wartości odżywcze
Czerwone curry z dynią
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 346 kcal Kalorie z tłuszczów 234 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26g 40%
Tłuszcze nasycone 15g 75%
Sód 256mg 11%
Potas 555mg 16%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 2g 8%
Cukry 6g
Białko 14g 28%
Witamina A 141.9%
Witamina C 43.5%
Wapń 19.3%
Żelazo 28%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.