Czerwone curry z dynią

Czerwone curry z dynią

Doskonałe czerwone curry z dynią i tofu, gotowane z dodatkiem cukinii i mleka kokosowego. Do zrobienia w 20 minut, a tofu można zastąpić kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 30 minutes
Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Keyword: czerwone curry dyniowe, czerwone curry z dynią
Servings: 3
Calories: 346kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 200 g dyni pokrojona w grubą kostkę
  • 100 g cukinii pokrojona w półksiężyce
  • 360 g tofu pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami
  • 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych
  • ½ szklanki wody można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka pokrojona drobno lub w długie paski
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • 4 listki kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier
  • 1 łyżka oleju sezamowy lub rzepakowy
  • świeża kolendra lub mięta posiekana; do dekoracji
  • 1 papryczka chili opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki

Instructions

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.
    Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.
    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
  • Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.
  • Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.
  • Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.

Nutrition

Serving: 300g | Calories: 346kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 14g | Fat: 26g | Saturated Fat: 15g | Sodium: 256mg | Potassium: 555mg | Fiber: 2g | Sugar: 6g | Vitamin A: 7095IU | Vitamin C: 35.9mg | Calcium: 193mg | Iron: 5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!