Drukuj przepis
Pieczona ciecierzyca z piekarnika

Pieczona ciecierzyca z piekarnika

Prosta i zdrowa przekąska do przyprawienia w dowolny sposób. Pieczona ciecierzyca z piekarnika na ostro, korzenna, cytrusowa lub ziołowa. Kilka dodatków do wyboru!

Danie Przekąska
Kuchnia Azjatycka
Przepis na ciecierzyca pieczona, ciecierzyca z piekarnika, pieczona ciecierzyca
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 35 min
Liczba porcji 8
Liczba kalorii 67 kcal

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka suchej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przyprawy lub zioła - do wyboru

  • 2-4 łyżki tymianku, rozmarynu, kolendry, natki pietruszki, mięty lub bazylii świeże i posiekane lub suszone; można mieszać kilka ulubionych ze sobą
  • 2-4 łyżki chili, mieszanki curry, mieszanki garam masala, cynamonu, wędzonej papryki lub kminku rzymskiego

Jak zrobić

  1. Ciecierzycę gotuję lub wyjmuję gotową z puszki. Płuczę pod zimną wodą, odcedzam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.

  2. Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).

  3. Dokładnie przerzucam ciecierzycę z oliwą i solą - najlepiej w misce. Równo rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Piekę przez 20-30 minut. Co 10 minut potrząsam blaszką, żeby przewrócić ciecierzycę i podpiec równomiernie ze wszystkich stron. 

    Gotowa pieczona ciecierzyca nabierze złocisto-brązowego koloru, lekko ciemniejąc. Będzie sucha i chrupka z wierzchu, ale miękka w środku.

  5. Mieszam z ziołami lub przyprawami, dokładnie rozprowadzając je po całej ciecierzycy. Serwuję najlepiej na gorąco - wtedy będzie najbardziej chrupiąca.

Wartości odżywcze
Pieczona ciecierzyca z piekarnika
Wielkość porcji (45 g)
Liczba kalorii 67 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Sód 404mg 17%
Potas 59mg 2%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Błonnik 1g 4%
Białko 2g 4%
Wapń 1.4%
Żelazo 2.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.