Prosta i zdrowa przekąska do przyprawienia w dowolny sposób. Pieczona ciecierzyca z piekarnika na ostro, korzenna, cytrusowa lub ziołowa. Kilka dodatków do wyboru!
Ciecierzycę gotuję lub wyjmuję gotową z puszki. Płuczę pod zimną wodą, odcedzam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
Dokładnie przerzucam ciecierzycę z oliwą i solą - najlepiej w misce. Równo rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 20-30 minut. Co 10 minut potrząsam blaszką, żeby przewrócić ciecierzycę i podpiec równomiernie ze wszystkich stron. Gotowa pieczona ciecierzyca nabierze złocisto-brązowego koloru, lekko ciemniejąc. Będzie sucha i chrupka z wierzchu, ale miękka w środku.
Mieszam z ziołami lub przyprawami, dokładnie rozprowadzając je po całej ciecierzycy. Serwuję najlepiej na gorąco - wtedy będzie najbardziej chrupiąca.