Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Przepis na naleśniki gryczane do wykorzystania na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki gryczanej, siemienia lnianego, jajek i mleka.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 10 min
Total Time: 15 min
Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: naleśniki gryczane, naleśniki z mąki gryczanej
Servings: 8 dużych naleśników
Calories: 129kcal
Author: Superfood po polsku

Składniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego można zastąpić mielonym lnem złocistym
  • 2 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie; lub szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + dodatkowy do smażenia

Instructions

  • Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.

Notes

Nutrition

Serving: 1naleśnik (o średnicy ok. 26 cm) | Calories: 129kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 3g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 44mg | Sodium: 32mg | Potassium: 108mg | Sugar: 2g | Vitamin A: 2.4% | Calcium: 5.2% | Iron: 2.8%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!