Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Naleśniki gryczane
Przepis na naleśniki gryczane do wykorzystania na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki gryczanej, siemienia lnianego, jajek i mleka.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Polska
Keyword:
naleśniki gryczane, naleśniki z mąki gryczanej
Servings:
8
dużych naleśników
Calories:
129
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
½
szklanki
mąki gryczanej
1
łyżeczka
mielonego siemienia lnianego
można zastąpić mielonym lnem złocistym
2
jajka
1¼
szklanki
mleka
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
opcjonalnie; lub szczypta cynamonu
1
łyżka
oleju rzepakowego
+ dodatkowy do smażenia
Instructions
Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.
Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.
Notes
Jak zrobić
ser do naleśników
Nutrition
Wielkość porcji:
1
naleśnik (o średnicy ok. 26 cm)
|
Kalorie:
129
kcal
|
Węglowodany:
7
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
44
mg
|
Sód:
32
mg
|
Potas:
108
mg
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
120
IU
|
Wapń:
52
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!