Drukuj przepis
Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Przepis na naleśniki gryczane do wykorzystania na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki gryczanej, siemienia lnianego, jajek i mleka.

Danie Śniadanie
Kuchnia Polska
Przepis na naleśniki gryczane, naleśniki z mąki gryczanej
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 8 dużych naleśników
Liczba kalorii 129 kcal

Składniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego można zastąpić mielonym lnem złocistym
  • 2 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie; lub szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + dodatkowy do smażenia

Jak zrobić

  1. Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

  2. Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.

  3. Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.

Moje porady

  1. Jak zrobić ser do naleśników
Wartości odżywcze
Naleśniki gryczane
Wielkość porcji (1 naleśnik (o średnicy ok. 26 cm))
Liczba kalorii 129 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 44mg 15%
Sód 32mg 1%
Potas 108mg 3%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 2g
Białko 3g 6%
Witamina A 2.4%
Wapń 5.2%
Żelazo 2.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.