Naleśniki grube - przepis ekspresowy bez ubijania piany z białek czyli ciasto na proszku do pieczenia. Są łatwe i szybkie do zrobienia, bez miksowania.
1-2łyżki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem
2łyżeczki proszku do pieczeniapłaskie
1szklanka maślankimożna zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym
2łyżki olejulub stopionego masła
1jajkoduże
tłuszcz do smażenia
Instructions
Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem. Trzymam w piekarniku, dopóki nie usmażę wszystkich.
Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne dodatki do amerykańskich pancakes. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub dżemem, albo polewą czekoladową.
Naleśniki grube bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
Naleśniki grube bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
Naleśniki grube bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
Naleśniki grube wegańskie - można przygotować tak jak w wersji bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.