Sernik gruszkowy delikatny i kremowy, pachnący imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych lub imbirowych, z polewą z czekolady, która idealnie uzupełnia smak pozostałych składników.
Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Na ciasteczkach układam gruszki.
Masa serowa
Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)
Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę.
Pieczenie
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.