Drukuj przepis
Zielone curry tajskie green curry

Zielone curry tajskie

Zielone curry tajskie - green curry z krewetkami, tofu, kurczakiem lub wieprzowiną, albo z owocami morza. Można przygotować je z dowolnymi dodatkami do wyboru, a bazą jest zielona pasta curry i mleko kokosowe oraz warzywa.

Danie Danie główne
Kuchnia Tajska
Przepis na green curry, tajskie green curry, tajskie zielone curry, zielone curry, zielone curry tajskie
Przygotowanie 20 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 346 kcal

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich lub królewskich można zastąpić kawałkami piersi z kurczaka, wieprzowiny, mieszanką owoców morza lub tofu pokrojonym w kostkę
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g bakłażana azjatycki bakłażan różni się od europejskiego, jest mniejszy i jaśniejszy, ale można wykorzystać oba rodzaje; pokrojony w półksiężyce lub grubą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w półksiężyce lub drobno
  • 2 ząbki czosnku opcjonalnie; drobno posiekany
  • ½ czerwonej papryczki chili opcjonalnie; pokrojona w paski
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru opcjonalnie
  • 1-2 łyżeczki zielonej pasty curry im więcej, tym bardziej ostre będzie curry
  • 6 listków limety kaffir
  • szklanki mleka kokosowego najlepsze będzie mleko składające się wyłącznie z wody i miąższu orzecha kokosowego, bez innych dodatków
  • ½ szklanki wywaru warzywnego można zastąpić wodą
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki wcześniej wyszorowana i sparzona
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 4 gałązki świeżej kolendry

Jak zrobić

  1. W woku rozgrzewam olej. Dodaję cebulę, imbir, papryczkę chilil i pastę curry. Podsmażam na niedużym płomieniu przez ok. 1 minutę. Cały czas delikatnie mieszam. Zalewam wodą/wywarem.

  2. Dodaję cebulę, czosnek i krewetki. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.

    Jeśli zamiast z krewetek korzystam z tofu, zdejmuję je z patelni po lekkim zrumienieniu.

    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.

  3. Dodaję do pozostałych w woku składników fasolkę, listki kaffiru, dokładam kawałki bakłażana. Gotuję na niedużym ogniu przez ok. 15 minut.

  4. Dolewam mleko kokosowe. Dosypuję skórkę z limonki i cukier. Dokładam krewetki. Mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia.

  5. Doprawiam sosem rybnym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia i serwuję.

  6. Podaję z ugotowanym ryżem, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze
Zielone curry tajskie
Wielkość porcji (275 g (bez dodatku ryżu))
Liczba kalorii 346 kcal Kalorie z tłuszczów 234 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26g 40%
Tłuszcze nasycone 17g 85%
Cholesterol 126mg 42%
Sód 1057mg 44%
Potas 480mg 14%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 2g 8%
Cukry 5g
Białko 16g 32%
Witamina A 18.1%
Witamina C 19.8%
Wapń 9.1%
Żelazo 19.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.