Zielone curry tajskie green curry

Zielone curry tajskie

Zielone curry tajskie - green curry z krewetkami, tofu, kurczakiem lub wieprzowiną, albo z owocami morza. Można przygotować je z dowolnymi dodatkami do wyboru, a bazą jest zielona pasta curry i mleko kokosowe oraz warzywa.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 20 min
Cook Time: 25 min
Total Time: 45 min
Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Keyword: green curry, tajskie green curry, tajskie zielone curry, zielone curry, zielone curry tajskie
Servings: 4
Calories: 346kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich lub królewskich można zastąpić kawałkami piersi z kurczaka, wieprzowiny, mieszanką owoców morza lub tofu pokrojonym w kostkę
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g bakłażana azjatycki bakłażan różni się od europejskiego, jest mniejszy i jaśniejszy, ale można wykorzystać oba rodzaje; pokrojony w półksiężyce lub grubą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w półksiężyce lub drobno
  • 2 ząbki czosnku opcjonalnie; drobno posiekany
  • ½ czerwonej papryczki chili opcjonalnie; pokrojona w paski
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru opcjonalnie
  • 1-2 łyżeczki zielonej pasty curry im więcej, tym bardziej ostre będzie curry
  • 6 listków limety kaffir
  • szklanki mleka kokosowego najlepsze będzie mleko składające się wyłącznie z wody i miąższu orzecha kokosowego, bez innych dodatków
  • ½ szklanki wywaru warzywnego można zastąpić wodą
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki wcześniej wyszorowana i sparzona
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 4 gałązki świeżej kolendry

Instructions

  • W woku rozgrzewam olej. Dodaję cebulę, imbir, papryczkę chilil i pastę curry. Podsmażam na niedużym płomieniu przez ok. 1 minutę. Cały czas delikatnie mieszam. Zalewam wodą/wywarem.
  • Dodaję cebulę, czosnek i krewetki. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.
    Jeśli zamiast z krewetek korzystam z tofu, zdejmuję je z patelni po lekkim zrumienieniu.
    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
  • Dodaję do pozostałych w woku składników fasolkę, listki kaffiru, dokładam kawałki bakłażana. Gotuję na niedużym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Dolewam mleko kokosowe. Dosypuję skórkę z limonki i cukier. Dokładam krewetki. Mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia.
  • Doprawiam sosem rybnym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia i serwuję.
  • Podaję z ugotowanym ryżem, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.

Nutrition

Serving: 275g (bez dodatku ryżu) | Calories: 346kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 16g | Fat: 26g | Saturated Fat: 17g | Cholesterol: 126mg | Sodium: 1057mg | Potassium: 480mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 18.1% | Vitamin C: 19.8% | Calcium: 9.1% | Iron: 19.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!