Zielone curry tajskie - green curry z krewetkami, tofu, kurczakiem lub wieprzowiną, albo z owocami morza. Można przygotować je z dowolnymi dodatkami do wyboru, a bazą jest zielona pasta curry i mleko kokosowe oraz warzywa.
400gkrewetek tygrysich lub królewskichmożna zastąpić kawałkami piersi z kurczaka, wieprzowiny, mieszanką owoców morza lub tofu pokrojonym w kostkę
100gfasolki szparagowej
100gbakłażanaazjatycki bakłażan różni się od europejskiego, jest mniejszy i jaśniejszy, ale można wykorzystać oba rodzaje; pokrojony w półksiężyce lub grubą kostkę
1cebulapokrojona w półksiężyce lub drobno
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno posiekany
½czerwonej papryczki chiliopcjonalnie; pokrojona w paski
1łyżkaświeżo startego imbiruopcjonalnie
1-2łyżeczkizielonej pasty curryim więcej, tym bardziej ostre będzie curry
6listkówlimety kaffir
1½szklankimleka kokosowegonajlepsze będzie mleko składające się wyłącznie z wody i miąższu orzecha kokosowego, bez innych dodatków
½szklankiwywaru warzywnegomożna zastąpić wodą
1łyżkasosu rybnego
1łyżkasoku z limonki
2łyżkioleju sezamowego
1łyżeczkaskórki startej z limonkiwcześniej wyszorowana i sparzona
W woku rozgrzewam olej. Dodaję cebulę, imbir, papryczkę chilil i pastę curry. Podsmażam na niedużym płomieniu przez ok. 1 minutę. Cały czas delikatnie mieszam. Zalewam wodą/wywarem.
Dodaję cebulę, czosnek i krewetki. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do zaróżowienia krewetek. Wyjmuję krewetki z patelni i odstawiam.Jeśli zamiast z krewetek korzystam z tofu, zdejmuję je z patelni po lekkim zrumienieniu.Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
Dodaję do pozostałych w woku składników fasolkę, listki kaffiru, dokładam kawałki bakłażana. Gotuję na niedużym ogniu przez ok. 15 minut.
Dolewam mleko kokosowe. Dosypuję skórkę z limonki i cukier. Dokładam krewetki. Mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia.
Doprawiam sosem rybnym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia i serwuję.
Podaję z ugotowanym ryżem, posypane świeżą, posiekaną kolendrą.