Drukuj przepis
Sałatka z zielonej papai

Sałatka z zielonej papai

Tajska sałatka z zielonej papai czyli przepis na green papaya salad z fasolką szparagową, sokiem z limonki, chili i orzeszkami ziemnymi. A całość doprawiona piekielnie na ostro!

Danie Sałatka
Kuchnia Tajska
Przepis na green papaya salad, sałatka z zieloną papają, sałatka z zielonej papai
Przygotowanie 25 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 169 kcal

Składniki

Bazowe składniki

  • ½ zielonej papai niedojrzała papaja średniej wielkości, o żółtym lub jasnozielonym środku; miąższ pokrojony w długie, cienkie paski lub utarty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości; posiekana w cienkie paski lub porwana
  • 100 g fasolki szparagowej blanszowana; pokrojona na kawałki długości ok. 3-4 cm
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych niesolone; uprażone delikatnie na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, następnie grubo posiekane
  • 50 g suszonych krewetek drobno posiekane lub utarte w moździerzu

Sos

  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 1-2 łyżeczki papryczki chili posiekana w drobną kosteczkę

Do dekoracji

  • 1 papryczka chili pokrojona cienko wzdłuż
  • świeża kolendra
  • limonki pokrojona w ćwiartki

Jak zrobić

  1. Na osobnych talerzach lub w jednej misce rozkładam sałatę.

  2. Na sałacie układam starte krewetki, fasolkę i papaję.

  3. Składniki na sos dokładnie mieszam w miseczce.

  4. Polewam sałatkę sosem i posypuję orzeszkami ziemnymi.

  5. Dekoruję chili, limonką i kolendrą.

Wartości odżywcze
Sałatka z zielonej papai
Wielkość porcji (220 g)
Liczba kalorii 169 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Cholesterol 95mg 32%
Sód 787mg 33%
Potas 440mg 13%
Węglowodany ogółem 20g 7%
Błonnik 3g 12%
Cukry 9g
Białko 11g 22%
Witamina A 27.2%
Witamina C 103.4%
Wapń 9.5%
Żelazo 12.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.