Klasyczny włoski deser w wersji z czekoladą: tiramisu czekoladowe. Do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z czekoladą z kremem czekoladowym z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
400gpodłużnych biszkoptów kakaowychladyfingers; savoiardi; ja wykorzystałam kawałki biszkoptu czekoladowego
450gmascarpone
150ggorzkiej czekoladyrozpuszczona w kąpieli wodnej
5jajekwyparzone
2szklankiposłodzonej kawy
¼szklankicukru+ 2 łyżki cukru pudru
gorzkie kakao
Instructions
Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem. Pod koniec ucierania stopniowo dodaję roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę.
Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.