Drukuj przepis
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Wilgotne, aromatyczne, korzenne ciasto dyniowe z migdałami i skórką z pomarańczy, udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 1 godzina
Chłodzenie 3 godz.
Całkowity czas 1 godzina 10 min
Liczba porcji 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Liczba kalorii 289 kcal

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki miąższu dyni piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 4 jajka
  • ⅓-¾ szklanki cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowy
  • 2 szklanki mąki orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowana
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów siekane lub w słupkach
  • ¼ łyżeczki imbiru opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki goździków opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu

Do dekoracji

  • krem z bitej śmietany i mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny

Jak zrobić

  1. Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  2. Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
  3. Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
  4. Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
  5. Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  6. Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  7. Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
  8. Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
  9. Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarponekrem budyniowy lub krem z mascarpone
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
  5. Zakalec – jak go uniknąć?
Wartości odżywcze
Ciasto dyniowe
Wielkość porcji
Liczba kalorii 289 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 40mg 13%
Sód 166mg 7%
Potas 205mg 6%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 1g 4%
Cukry 28g
Białko 4g 8%
Witamina A 64.1%
Witamina C 8.1%
Wapń 4.8%
Żelazo 7.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.