Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Wilgotne, aromatyczne, korzenne ciasto dyniowe z migdałami i skórką z pomarańczy, udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Total Time: 1 godzina 10 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią
Servings: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Calories: 289kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki miąższu dyni piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 4 jajka
  • ⅓-¾ szklanki cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowy
  • 2 szklanki mąki orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowana
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów siekane lub w słupkach
  • ¼ łyżeczki imbiru opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki goździków opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu

Do dekoracji

  • krem z bitej śmietany i mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny

Instructions

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
  • Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
  • Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
  • Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.

Video

Notes

  1. Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarponekrem budyniowy lub krem z mascarpone
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
  5. Zakalec – jak go uniknąć?

Nutrition

Calories: 289kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 4g | Fat: 10g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 40mg | Sodium: 166mg | Potassium: 205mg | Fiber: 1g | Sugar: 28g | Vitamin A: 64.1% | Vitamin C: 8.1% | Calcium: 4.8% | Iron: 7.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!