Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Mango lassi
Mango lassi - indyjski koktajl na bazie owoców mango i jogurtu naturalnego, z dodatkiem mięty i kardamonu oraz, opcjonalnie, wody różanej. W Indiach słodzone cukrem w razie potrzeby, u mnie w zdrowszej wersji, bo bez cukru lub z miodem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Deser, Śniadanie
Cuisine:
Indyjska
Keyword:
mango lassi
Servings:
2
osoby
Calories:
143
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
mango
duże, obrane, bez pestki
1
szklanka
gęstego jogurtu
kilka łyżek jogurtu można zastąpić wodą różaną
½-1
łyżeczka
kardamonu
1
łyżka
miodu
opcjonalnie
1
garść
listków świeżej mięty
opcjonalnie; nieduża; kilka listków można odłożyć do dekoracji
1
szczypta soli
opcjonalnie
Instructions
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki, gęsty koktajl.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
szklanka (z dodatkiem wszystkich opcjonalnych składników)
|
Kalorie:
143
kcal
|
Węglowodany:
25
g
|
Białko:
11
g
|
Cholesterol:
5
mg
|
Sód:
37
mg
|
Potas:
279
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
23
g
|
Witamina A:
980
IU
|
Witamina C:
30.7
mg
|
Wapń:
119
mg
|
Żelazo:
0.2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!