Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany - przepis na zabielany barszcz czerwony na zakwasie, ze śmietaną, jogurtem lub kefirem, ugotowany na burakach, marchewce, pietruszce, cebuli i selerze. 
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 35 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Keyword: barszcz czerwony zabielany
Liczba porcji: 6
Kalorie: 113kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 burak 300 g; obrany, pokrojony w grubą kostkę lub talarki
  • 1 marchewka ok. 150 g; obrana, pokrojona w grube plastry
  • ½ pietruszki ok. 50 g; obrana, pokrojona w grube plastry
  • kawałek selera ok. 25 g; obrany, pokrojony w grube plastry
  • 1 cebula duża; pokrojona w półksiężyce
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu
  • 1 l wody lub wywaru warzywnego, albo drobiowego
  • ½ szklanki zakwasu z buraków można dodać mniej
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany można dodać mniej
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku lub tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki (do wyboru)

  • natka pietruszki lub świeży tymianek posiekane listki
  • gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane
  • jajka ugotowane na twardo
  • 100 g białej fasoli ugotowana

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Dodaję pozostałe warzywa. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  • Zalewam warzywa wodą lub wywarem, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  • Odcedzam wszystkie warzywa i ziarna, połowę miksuję w blenderze.
  • Do zmiksowanych warzyw dodaję jogurt/kefir/śmietanę (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając). Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz czerwony zabielany z wybranymi dodatkami.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 200ml (bez dodatków) | Kalorie: 113kcal | Carbohydrates: 12g | Białko: 3g | Fat: 6g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 16mg | Sód: 816mg | Potas: 349mg | Fiber: 2g | Cukier: 6g | Witamina A: 4425IU | Witamina C: 6.5mg | Wapń: 61mg | Żelazo: 0.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!