Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki klasyczna polska lub francuska surówka z marchwi z sosem winegret i natką pietruszki - którą wersję wybierasz?
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Keyword: surówka z marchewki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 106kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Bazowe składniki

  • 4 marchewki duże, starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jabłko opcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 plaster ananasa opcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny opcjonalnie

Sos winegret

  • 1 szalotka lub 1 mała cebulka, drobno posiekana
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 cytryna lub spora limonka tylko wyciśnięty sok
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekana

Sos śmietankowy lub jogurtowy

  • 4-6 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta cynamonu

Jak zrobić

Sos

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Surówka z marchewki

  • Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).

Wskazówki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny

Nutrition

Serving: 100g (wersja ze wszystkimi opcjonalnym dodatkami i sosem winegret) | Kalorie: 106kcal | Carbohydrates: 16g | Fat: 5g | Sód: 58mg | Potas: 208mg | Fiber: 2g | Cukier: 11g | Witamina A: 6915IU | Witamina C: 15mg | Wapń: 19mg | Żelazo: 0.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!