Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy czerwonej - przepis na indyjski dhal z imbirem, cebulą, czosnkiem i przyprawami, opcjonalnie z mlekiem kokosowym. 
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Indyjska
Keyword: dal z soczewicy, indyjski dhal z soczewicą
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 202kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy cała (danie będzie gęstsze, a kawałki soczewicy wyczuwalne lub łamana (kremowa konsystencja))
  • 500 ml wody
  • 1 cebula mała; drobno posiekana
  • plastry korzenia imbiru z obranego kawałka o grubości ok. 2 cm
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu kminek rzymski; ziarnisty
  • szczypta chili
  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju, np. kokosowego rafinowanego, w wersji wegańskiej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry rozgnieciona w moździerzu
  • szczypta asafetydy opcjonalnie; indyjska przyprawa o żółtym kolorze
  • ½ szklanki mleka kokosowego opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z limonki opcjonalnie

Do dekoracji

  • świeża kolendra
  • sezam
  • pieprz
  • plasterki limonki

Jak zrobić

  • Soczewicę wsypuję do garnka (maksymalnie do połowy jego wysokości), zalewam wodą, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 20-30 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać. To dłuższe gotowanie soczewicy niż standardowo, po którym ziarna staną się rozgotowane.
  • Po ugotowaniu wyjmuję imbir i doprawiam całość solą.
  • Na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem na maśle klarowanym, na złocisty kolor.
  • Dodaję asafetydę, kumin, suszoną kolendrę i chili i podsmażam całość na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Podsmażone dodatki przekładam do soczewicy i delikatnie mieszam całość. Opcjonalnie dodaję mleko kokosowe i sok z limonki.
  • Serwuję dhal posypany świeżą kolendrą, sezamem i odrobiną pieprzu.

Wskazówki

Indyjski dhal można przygotować również z soczewicy o innych kolorach, wydłużając jej czas gotowania do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Dal to także danie z fasoli lub grochu czy innych strączków.

Nutrition

Serving: 200g | Kalorie: 202kcal | Carbohydrates: 27g | Białko: 9g | Fat: 6g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 12mg | Sód: 208mg | Potas: 416mg | Fiber: 11g | Cukier: 2g | Witamina A: 25IU | Witamina C: 11.2mg | Wapń: 52mg | Żelazo: 3.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!