Drukuj przepis
Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku

Łatwy do zrobienia grillowany kurczak na szpinaku, z dodatkiem czosnku i rukoli. 

Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na grillowany kurczak na szpinaku
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 35 min
Liczba porcji 4 osoby

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka pokrojona w dużą kostkę
  • 200 g bekonu w plasterkach pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką
  • 150 g szpinaku
  • papryka w proszku
  • 1 ząbek czosnku mały; przeciśnięty przez praskę
  • 2 kromki białego chleba tostowego pokrojone w małą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g rukoli
  • sól

Jak zrobić

Przyprawienie i grillowanie kurczaka

  1. Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).

Smażenie bekonu

  1. Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.

Przygotowanie grzanek

  1. Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.
  2. Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.