Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy - przepis na pasztet ciecierzycowy doskonały, z kaszy jaglanej oraz suszonych pomidorów, doprawiony bazylią, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Do pokrojenia w plastry lub delikatnego rozsmarowania na kanapce. Pyszny pasztet z ciecierzycą.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 1 godz. 15 min
Gotowanie: 2 godz.
Całkowity czas: 3 godz. 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Keyword: pasztet z ciecierzycą, pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorką, pasztet z cieciorki
Liczba porcji: 1 keksówka 11 × 20 cm
Kalorie: 106kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach + kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
  • Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 60g | Kalorie: 106kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 4g | Fat: 3g | Sód: 43mg | Potas: 359mg | Fiber: 3g | Cukier: 2g | Witamina A: 200IU | Witamina C: 17.3mg | Wapń: 29mg | Żelazo: 1.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!