Pasztet z ciecierzycy - przepis na pasztet ciecierzycowy doskonały, z kaszy jaglanej oraz suszonych pomidorów, doprawiony bazylią, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Do pokrojenia w plastry lub delikatnego rozsmarowania na kanapce. Pyszny pasztet z ciecierzycą.
2cebuleposiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
¼szklanki kaszy jaglanej
½szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku
1łyżeczka suszonej bazylii
1łyżeczka suszonego oregano
1łyżeczka suszonego tymianku
½łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
Instructions
Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.