Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Fermentacja: 5 dni
Całkowity czas: 10 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Keyword: kwas buraczany, kwas z buraków, zakawas z buraka, zakwas buraczany, zakwas z buraków
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
Kalorie: 28kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Zawartość

  • 1 kg buraków obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 jabłko słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
  • 4-6 ząbków czosnku pokrojony na plasterki lub drobno
  • ½ cebuli pokrojona w talarki
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

Jak zrobić

  • Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
  • Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
  • Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
  • Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
  • Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.

Nutrition

Serving: 100ml | Kalorie: 28kcal | Carbohydrates: 6g | Sód: 390mg | Potas: 180mg | Fiber: 1g | Cukier: 4g | Witamina A: 20IU | Witamina C: 3.3mg | Wapń: 13mg | Żelazo: 0.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!