Zakwas z buraków
Print Recipe
5 from 1 vote

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków czyli kwas buraczany. Zakwas buraków czyli zalewa z kiszenia buraków, przygotowany z dodatkiem jabłek i ziela angielskiego.
Prep Time10 mins
Fermentacja5 d
Total Time10 mins
Course: Półprodukt
Cuisine: Polska
Keyword: kwas buraczany, kwas z buraków, zakawas z buraka, zakwas buraczany, zakwas z buraków
Servings: 2 słoiki po 1 l
Calories: 28kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Zawartość

  • 1 kg buraków obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 jabłko słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
  • 4-6 ząbków czosnku pokrojony na plasterki lub drobno
  • ½ cebuli pokrojona w talarki
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

Instructions

  • Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
  • Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
  • Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
  • Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
  • Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.