Kiszone buraki

Kiszone buraki

Kiszone buraki z czosnkiem, cebulą i przyprawami, idealne do surówki i wypicia soku z zalewy. Najlepsze kiszone buraki bogate w witaminę C i naturalne probiotyki.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 dni 15 min
Całkowity czas: 10 dni 15 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Keyword: kiszone buraki
Liczba porcji: 2 słoiki po 1 l
Autorka: Superfood po polsku

Składniki

Zawartość

  • 1 kg buraków obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry
  • 4-6 ząbków czosnku pokrojony na plasterki lub drobno
  • ½ cebuli pokrojona w talarki
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków

Zalewa

  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić

Zalewa

  • Zagotowuję wodę, dodaję sól i cukier. Rozpuszczam i studzę do temperatury pokojowej.

Zawartość

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam buraki, naprzemiennie z pozostałymi składnikami.

Układanie w słoikach

  • Zalewam zalewą i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby buraki były zanurzone w swoim soku i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami.

Kiszenie buraków

  • Odstawiam buraki w chłodne miejsce na ok. 5-10 dni do ukiszenia.

Przechowywanie

  • Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.

Wskazówki

  1. Można pominąć dodatek 1 łyżeczki cukru w zalewie, dokładając do każdego słoika po ½ słodkiego, dojrzałego, obranego ze skórki jabłka.
  2. Kiszenie buraków można przyspieszyć, dodając do wystudzonej zalewy po 1 łyżce sfermentowanej zalewy z innych, przygotowanych wcześniej kiszonek.
  3. Buraki można zastąpić marchewką, przygotowując ją w pysznej, kiszonej wersji.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!