Deser z chia

Deser z chia

Deser z chia - przepis na pudding z granolą i świeżymi owocami. Przepis na deser chia - pyszny deser fit bez cukru, z mango, jagodami, kiwi, truskawkami i pitają, kolorowy i bardzo smaczny.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 25 min
Całkowity czas: 25 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: deser z chia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 476kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Pudding

  • 1 szklanka mleka roślinnego najlepsze będzie kokosowe, migdałowe lub z nerkowców; można wykorzystać też mleko krowie lub jogurt naturalny
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu można zastąpić syropem z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie

Dodatki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (niewielka ilość, na czubku noża)
  • szklanki granoli
  • 2 garście jagód można zastąpić borówkami amerykańskimi
  • 2-4 truskawki można zastąpić garścią malin
  • 1-2 kiwi
  • 1 mango lub połowa małej papai; można zastąpić brzoskwiniami lub morelami
  • 6-8 winogron
  • 1 plaster pitai opcjonalnie; pitaja czyli dragonfruit (przekrojony w dwa półksiężyce)

Jak zrobić

  • Składniki na pudding mieszam w miseczce i odstawiam na 20 minut. W czasie tężenia masy kilka razy mieszam całość, żeby nasiona pęczniały równomiernie.
  • Truskawki kroję w plastry, kiwi w dwa dekoracyjne plastry i kostkę, mango lub papaję w kostkę, a winogrona na połówki.
  • Do pucharków wkładam na dno po 2 łyżki puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli.
  • Na granoli układam kilka jagód, parę kawałków kiwi, mango, winogron i truskawek.
  • Przykrywam owoce 2 łyżkami puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli. Powtarzam czynności, a jako ostatnią, wierzchnią warstwę układam dekoracyjnie większe kawałki owoców.
  • Serwuję od razu lub ostawiam do lodówki do schłodzenia.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1porcja (mieszane owoce) | Kalorie: 476kcal | Carbohydrates: 67g | Białko: 12g | Fat: 19g | Tłuszcze nasycone: 2g | Sód: 180mg | Potas: 683mg | Fiber: 16g | Cukier: 36g | Witamina A: 930IU | Witamina C: 80.2mg | Wapń: 358mg | Żelazo: 3.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!