Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku czyli śledzie z sosem pomidorowym w słoiku. Śledzie z pomidorami i cebulą, doprawione majerankiem lub tymiankiem, najlepsze.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 1 dzień 5 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 1 dzień 25 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: śledzie po kaszubsku
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
Kalorie: 404kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g śledzi z solanki; wymoczone przez kilka godzin w mleku lub wodzie; pokrojone na kawałki
  • 2 pomidory po ok. 100 g; bez pestek, pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze; można zastąpić 100 ml soku pomidorowego 100%
  • 2 cebule średnie; pokrojone w piórka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub tymianku można też wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oleju.
  • Dodaję pomidory lub sok oraz ocet i przyprawy. Zagotowuję całość.
  • Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.
  • Studzę sos i doprawiam miodem.
  • W słoju układam warstwowo śledzie, dokładając sos. Odstawiam na 24 godziny do lodówki, do przegryzienia smaków.

Nutrition

Serving: 170g | Kalorie: 404kcal | Carbohydrates: 12g | Białko: 23g | Fat: 29g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 75mg | Sód: 137mg | Potas: 634mg | Fiber: 1g | Cukier: 8g | Witamina A: 630IU | Witamina C: 13.4mg | Wapń: 93mg | Żelazo: 1.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!