Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku w marynacie z octem, cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym, o delikatnym smaku. Najlepsze śledzie po wiejsku w zalewie z warzywami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 3 dni 15 min
Całkowity czas: 3 dni 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: śledzie po wiejsku
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
Kalorie: 201kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Do marynowania

  • 250 g śledzi w solance wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku
  • 1 marchewka średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach
  • 1 ogórek kiszony pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę
  • 1 cebula mała; posiekana w piórka
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego

Zalewa

  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Jak zrobić

  • Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
  • Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  • Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  • Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.

Wskazówki

  1. Jak zrobić ogórki kiszone

Nutrition

Serving: 125g | Kalorie: 201kcal | Carbohydrates: 9g | Białko: 11g | Fat: 12g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 37mg | Sód: 357mg | Potas: 321mg | Fiber: 1g | Cukier: 6g | Witamina A: 2635IU | Witamina C: 3.4mg | Wapń: 58mg | Żelazo: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!