Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku w marynacie z octem, cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym, o delikatnym smaku. Najlepsze śledzie po wiejsku w zalewie z warzywami.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
3
days
days
15
minutes
minutes
Total Time:
3
days
days
15
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
śledzie po wiejsku
Servings:
1
słoik ok. 500 ml
Calories:
201
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Do marynowania
250
g
śledzi w solance
wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku
1
marchewka
średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach
1
ogórek kiszony
pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę
1
cebula
mała; posiekana w piórka
2
łyżki
oleju lnianego lub rzepakowego
Zalewa
½
szklanki
wody
¼
szklanki
octu spirytusowego
¼
łyżeczki
soli
1
listek laurowy
2
ziarna
ziela angielskiego
4
ziarna
pieprzu
1
łyżka
miodu
Instructions
Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Notes
Jak zrobić
ogórki kiszone
Nutrition
Wielkość porcji:
125
g
|
Kalorie:
201
kcal
|
Węglowodany:
9
g
|
Białko:
11
g
|
Tłuszcze:
12
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
37
mg
|
Sód:
357
mg
|
Potas:
321
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
2635
IU
|
Witamina C:
3.4
mg
|
Wapń:
58
mg
|
Żelazo:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!