Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką warstwowe czyli śledzik pod pierzynką z ziemniaków, buraków, jajek, cebuli, ogórków i majonezu.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Total Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
śledzie pod pierzynką, śledzik pod pierzynką
Servings:
8
osób
Calories:
453
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
śledzi
z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki
1
cebula
duża; pokrojona drobno lub w piórka
4
ogórki konserwowe
pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów)
4
ziemniaki
średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
4
buraki
średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić marchewkami
4
jajka
ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach
1
szklanka
majonezu
połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy
pieprz
kilka
łyżek
nasion słonecznika
uprażony na suchej patelni
Do dekoracji
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Instructions
Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem i dzielę na trzy części.
Śledzie układam na dnie miski.
Przykrywam śledzie jedną częścią majonezu, a na wierzchu układam cebulę, ogórki/kapary i ziemniaki.
Przykrywam ziemniaki drugą częścią majonezu, a na wierzchu układam buraki.
Przykrywam buraki trzecią częścią majonezu, a na wierzchu układam jajko i natkę pietruszki oraz słonecznik.
Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
Serwuję udekorowane natką pietruszki.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować ziemniaki
Jak ugotować jajko na twardo
Nutrition
Wielkość porcji:
250
g
|
Kalorie:
453
kcal
|
Węglowodany:
21
g
|
Białko:
19
g
|
Tłuszcze:
32
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
131
mg
|
Sód:
594
mg
|
Potas:
922
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
430
IU
|
Witamina C:
18.5
mg
|
Wapń:
114
mg
|
Żelazo:
5.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!