Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku z marchewką lub jajkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym oraz groszkiem lub szpinakiem czyli przepis, który nie ma nic wspólnego z Japonią, za to naśladuje sposób podania sushi.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
śledzie po japońsku
Servings:
6
porcji
Calories:
273
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Śledzie
6
sztuk
śledzi matiasów
z solanki (wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku lub z zalewy octowej; grubsze płaty można przekroić wzdłuż)
1
cebula
pokrojona w piórka
2
ogórki kiszone lub korniszony
średnie; pokrojone w cienkie, podłużne plastry
Do wyboru
1
marchewka
mała; ugotowana lub surowa; pokrojona w krótkie, grube słupki
3
jajka
ugotowane na twardo; przekrojone w poprzek, na dwie połówki
400
g
zielonego groszku
krótko gotowany do miękkości; można wykorzystać groszek mrożony
1
garść
listków roszponki lub szpinaku
Sos do śledzi
6
łyżek
majonezu
można wymieszać „pół na pół” z jogurtem greckim lub całkowicie zastąpić jogurtem
1
łyżeczka
soku z cytryny
½
łyżeczki
tartego chrzanu lub imbiru
sól, pieprz
Instructions
Na każdy plaster śledzia wykładam cebulę i ogórek.
Owijam śledzie wokół marchewki lub jajka i spinam wykałaczką.
Układam dekoracyjnie na talerzu, otaczając zielonym groszkiem lub szpinakiem.
Składniki na sos mieszam w miseczce i podaję jako dodatek do maczania śledzi.
Notes
Zamiast majonezowego lub jogurtowego, do śledzi można podać gęsty
sos winegret
.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka z sosem
|
Kalorie:
273
kcal
|
Węglowodany:
13
g
|
Białko:
16
g
|
Tłuszcze:
17
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
117
mg
|
Sód:
389
mg
|
Potas:
463
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
2890
IU
|
Witamina C:
30.9
mg
|
Wapń:
79
mg
|
Żelazo:
2.2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!