Śledzie z cydrem i gruszką

Śledzie z cydrem i gruszką

Najlepsze śledzie z cydrem i gruszką - przepis krok po kroku. Pachnące korzennymi przyprawami, śledzie z cydrem i gruszką podane ze świeżym tymiankiem i cebulą.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Marynowanie: 3 dni
Całkowity czas: 3 dni 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: śledzie z cydrem, śledzie z gruszką
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 321kcal
Autorka: Superfood po polsku

Składniki

Do marynowania

  • 400 g śledzi
  • ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • szklanki cydru
  • 1 szklanka wody
  • szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 śliwek lub moreli opcjonalnie; świeże (umyte, bez pestek lub suszone; pokrojone na połówki)

Do podania

  • 4-6 plastrów gruszki pokrojone w półksiężyce
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • świeży tymianek w gałązkach lub drobno pokrojona mięta
  • czerwony pieprz
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie

Jak zrobić

Marynowanie śledzi

  • Śledzie moczę przez 2 godziny w wodzie lub mleku.
  • Do słoja wkładam cebulę i śliwki lub morele.
  • Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  • Do wystudzonej zalewy dodaję cydr i miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  • Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.

Karmelizowanie gruszek

  • Wkładam gruszki na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce, skrapiam sokiem z cytryny i karmelizuję z obu stron.
  • Zdejmuję z ognia i jeszcze gorące polewam miodem.

Serwowanie śledzi

  • Śledzie zawijam w ślimaczki i serwuję z cebulą i olejem z zalewy, posypane czerwonym pieprzem i udekorowane plastrami gruszki i gałązkami tymianku.

Nutrition

Serving: 125g | Kalorie: 321kcal | Carbohydrates: 26g | Białko: 12g | Fat: 18g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 40mg | Sód: 261mg | Potas: 410mg | Fiber: 1g | Cukier: 19g | Witamina A: 140IU | Witamina C: 6.5mg | Wapń: 59mg | Żelazo: 1.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!