Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets

Crumpets - przepis na brytyjskie racuchy drożdżowe bez jajek. Jak zrobić crumpets z mleka zwierzęcego lub roślinnego krok po kroku - miękkie, puszyste i z bąbelkami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 50 min
Cook Time: 20 min
Total Time: 1 godzina 10 min
Course: Deser, Śniadanie
Cuisine: Brytyjska
Keyword: crumpets
Servings: 12 sztuk
Calories: 91kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka zwierzęce lub roślinne
  • 1 łyżka drożdży świeże, pokruszone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszenna typ 500-550 (lepsza konsystencja ciasta lub orkiszowa typ 650-800 (niższy indeks glikemiczny))
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie; lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instructions

  • Drożdże rozkruszam do miseczki. Zalewam ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dosypuję połowę cukru i mąkę, łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki reguluję tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
  • Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wody, soli i sody/proszku do pieczenia). Dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, rozcierając ewentualne grudki.
  • Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut.
  • Sodę/proszek i sól rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję stopniowo do ciasta, dokładnie mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.
  • Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażę crumpets (po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) na średnim ogniu. Najwygodniej smaży się je w specjalnych pierścieniach metalowych lub silikonowych (wcześniej natłuszczone od wewnątrz). Po ok. 5 minutach placki można obrócić, razem z pierścieniami, żeby dosmażyć je z drugiej strony. Można pozostawić je delikatnie niedosmażone, wystudzić i przechowywać przez 2 dni w lodówce lub zamrozić, a później odgrzewać w tosterze.
  • Serwuję gorące crumpets z syropem, konfiturą i/lub masłem.

Notes

  1. Jak zrobić mleko roślinne
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Nutrition

Serving: 1sztuka | Calories: 91kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 2g | Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 63mg | Potassium: 49mg | Sugar: 1g | Vitamin A: 0.5% | Calcium: 2% | Iron: 5.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!