Drukuj przepis
Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets

Crumpets - przepis na brytyjskie racuchy drożdżowe bez jajek. Jak zrobić crumpets z mleka zwierzęcego lub roślinnego krok po kroku - miękkie, puszyste i z bąbelkami.
Danie Deser, Śniadanie
Kuchnia Brytyjska
Przepis na crumpets
Przygotowanie 50 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 1 godzina 10 min
Liczba porcji 12 sztuk
Liczba kalorii 91 kcal

Składniki

  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka zwierzęce lub roślinne
  • 1 łyżka drożdży świeże, pokruszone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszenna typ 500-550 (lepsza konsystencja ciasta lub orkiszowa typ 650-800 (niższy indeks glikemiczny))
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie; lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić

  1. Drożdże rozkruszam do miseczki. Zalewam ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dosypuję połowę cukru i mąkę, łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki reguluję tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  2. Przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
  3. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wody, soli i sody/proszku do pieczenia). Dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, rozcierając ewentualne grudki.
  4. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut.
  5. Sodę/proszek i sól rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję stopniowo do ciasta, dokładnie mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.
  6. Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażę crumpets (po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) na średnim ogniu. Najwygodniej smaży się je w specjalnych pierścieniach metalowych lub silikonowych (wcześniej natłuszczone od wewnątrz). Po ok. 5 minutach placki można obrócić, razem z pierścieniami, żeby dosmażyć je z drugiej strony. Można pozostawić je delikatnie niedosmażone, wystudzić i przechowywać przez 2 dni w lodówce lub zamrozić, a później odgrzewać w tosterze.
  7. Serwuję gorące crumpets z syropem, konfiturą i/lub masłem.

Moje porady

  1. Jak zrobić mleko roślinne
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Wartości odżywcze
Crumpets
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 91 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 1mg 0%
Sód 63mg 3%
Potas 49mg 1%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina A 0.5%
Wapń 2%
Żelazo 5.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.