Churros

Churros

Hiszpańskie churros - przepis na churrosy z mąki, wody i oleju z cukrem i solą, głęboko smażone, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub polewą czekoladową. Jak zrobić churros - przepis wideo krok po kroku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Deser
Kuchnia: Hiszpańska
Keyword: churros
Liczba porcji: 5 dużych churros lub 3 razy więcej małych
Kalorie: 245kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszenna typ 500-550
  • 1 szklanka wody
  • łyżki cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 jajka opcjonalnie; małe lub średnie

Do dekoracji

  • cukier puder/cynamon lub lukier/polewa czekoladowa + bakalie

Do smażenia

  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia

Jak zrobić

Ciasto na churros

  • Wodę zagotowuję z olejem, solą i cukrem.
  • Zdejmuję z ognia i od razu wsypuję do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli.
  • Do utartego ciasta, opcjonalnie, można dodać na koniec jajka. Wbijam je po jednym, za każdym razem rozmiksowując dokładnie mikserem, przed dodaniem kolejnego.
  • Ciasto bez dodatku jajek przekładam na stolnicę, a gdy delikatnie przestygnie - zagniatam i przekładam do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ciasto z jajkami od razu przekładam do rękawa/szprycy.
  • Dobrze rozgrzewam olej do smażenia (włożone do za mało rozgrzanego oleju, churros będą zbyt twarde po usmażeniu).

Smażenie

  • Za pomocą szprycy wyciskam kilku-kilkunastocentymetrowe porcje ciasta na olej i smażę na jasnozłoty kolor (zbyt mocno zrumienione będą twarde i gorzkie w smaku).
  • Usmażone churros przekładam na papierowy ręcznik lub serwetkę i odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu.
  • Gotowe churros obtaczam w cukrze, cukrze pudrze lub dekoruję cynamonem, albo polewą czekoladową/lukrem i posiekanymi bakaliami.

Video

Wskazówki

  1. Churros z ciasta z dodatkiem jajek są łatwiejsze do wyciskania przez szprycę i delikatniejsze, bardziej miękkie i rozpływające się w ustach po usmażeniu.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Jak zrobić lukier
  4. Polewa czekoladowa - przepis

Nutrition

Serving: 1duży churro z ciasta z jajkami, bez dodatkowego nadzienia i dekoracji | Kalorie: 245kcal | Carbohydrates: 25g | Białko: 5g | Fat: 13g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 98mg | Sód: 48mg | Potas: 63mg | Cukier: 6g | Witamina A: 145IU | Wapń: 19mg | Żelazo: 1.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!