Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z komosy ryżowej z granatem
Sałatka z komosy ryżowej z granatem - przepis na sałatkę z quinoa i granatu z cebulą, orzechami, natką pietruszki i serem. Najlepsza, prosta i zdrowa sałatka fit z komosy ryżowej krok po kroku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword:
sałatka z komosy ryżowej z granatem
Servings:
6
osób
Calories:
309
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Sałatka
2
szklanki
komosy ryżowej
ugotowana, wystudzona
100-150
g
sera solankowego
np. bryndza lub feta
1
granat
wydrążone nasiona
1
cebula
mała, pokrojona drobno lub w piórka
1
garść
czarnych oliwek z zalewy
opcjonalnie; pokrojone na plasterki
⅓
szklanki
orzechów nerkowców
uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami włoskimi, macadamia, pecan lub migdałami, albo niesolonymi pistacjami
1
garść
rodzynek, suszonych daktyli, jagód goji lub żurawiny
daktyle pokrojone na mniejsze kawałki
1
garść
listków mięty
posiekane + kilka całych do dekoracji
½
pęczka
natki pietruszki
posiekana
Sos
4-6
łyżek
oliwy z oliwek
4-6
łyżek
soku z cytryny lub limonki
+ kilka plasterków do dekoracji
1
szczypta soli
1
szczypta cynamonu
świeżo mielony pieprz
Instructions
Składniki na sos mieszam w miseczce.
W misce łączę składniki na sałatkę razem z sosem. Odstawiam na 15-30 minut do „przegryzienia” smaków.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Sałatka z komosy ryżowej z granatem wegańska
- można pominąć ser lub wykorzystać wegański odpowiednik.
Przydatne poradniki
:
Jak ugotować quinoa
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
309
kcal
|
Węglowodany:
30
g
|
Białko:
7
g
|
Tłuszcze:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
14
mg
|
Sód:
338
mg
|
Potas:
394
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1160
IU
|
Witamina C:
21.8
mg
|
Wapń:
131
mg
|
Żelazo:
2.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!