1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
1papryczka chiliczerwona, drobno posiekana
1szklanka mleka kokosowegogęste, kremowe
1łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub sezamowegomożna zastąpić innym tłuszczem o łagodnym smaku
1łyżka soku z limonkiopcjonalnie
½łyżeczki kurkumy
kilka listków currymożna zastąpić ½ pęczka świeżej kolendry lub mięty
szczypta soli
Instructions
Na sporej patelni szklę na maśle cebulę.
Dodaję czosnek, chili, kurkumę i połowę listków curry. Podsmażam całość na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą. Gotuję sos na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję krewetki, ostrożnie mieszam. Na niewielkim ogniu gotuję całość przez ok. 10-12 minut (mniejsze krewetki ugotują się szybciej). Pod koniec można dodać sok z limonki.
Serwuję z gotowanym ryżem lub pszennymi plackami, posypuję pozostałymi listkami.