Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli do kanapek, chipsów, paluszków i sałatek oraz dań obiadowych, np. jako dodatek do grillowanych warzyw czy mięs i ryb. Zdrowa i smaczna pasta z fasoli - przepis z dodatkiem natki pietruszki i chili.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 9 godz. 10 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 10 godz. 40 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Keyword: pasta z fasoli
Liczba porcji: 6 osób
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 400 g suchej fasoli lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda (dowolnej wielkości i koloru; suchą fasolę trzeba wcześniej namoczyć)
  • 1 garść orzechów ziemnych, blanszowanych laskowych lub włoskich, albo blanszowanych migdałów delikatnie uprażone na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianego tłoczony na zimno
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty lub natki pietruszki świeża, drobno posiekana
  • ½ łyżeczki kminku mielony
  • 1 cebula mała, drobno posiekana
  • 1 szczypta chili lub ostrej papryki opcjonalnie
  • ½ łyżeczki soli

Jak zrobić

  • Suchą fasolę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną fasolę odcedzam i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
  • Fasolę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren fasoli.
  • Cebulę i czosnek szklę na kilku łyżkach oleju.
  • Wszystkie składniki pasty z fasoli, oprócz oleju, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.Miksuję nadal, dolewając stopniowo olej. Można regulować gęstość pasty, dodając wodę pozostałą z gotowania fasoli.
  • Przekładam pastę do miseczki, dekoruję i serwuję.

Wskazówki

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!