Tahini

Tahini – pasta tahina – masło sezamowe

Tahini do falafela, chałwy i hummusu. Najlepsze masło sezamowe czyli pasta tahina z sezamu - przepis krok po kroku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Keyword: masło sezamowe, tahini
Liczba porcji: 200 g
Kalorie: 801kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • ½-1 szklanka sezamu jasny lub ciemny
  • 2-6 łyżek oleju sezamowy lub inny, o łagodnym smaku
  • 1 szczypta soli opcjonalnie

Jak zrobić

  • Sezam prażę na suchej patelni, na średnim ogniu, aż delikatnie ściemnieje i zacznie mocno pachnieć.
  • Przesypuję uprażone nasiona do blendera i miksuję pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, dając co jakiś czas odpocząć silnikowi, żeby się nie przegrzał/spalił.
  • Dodaję sól. Zmiksowane na proszek nasiona miksuję nadal, na zmniejszonych obrotach, aż zacznie się z nich wytrącać olej. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo dolewam dodatkowy olej i ucieram całość w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wskazówki

Pastę tahini można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niej olej, przed podaniem wystarczy ją wymieszać.

Nutrition

Serving: 100g (mieszanka 1 szklanki sezamu i 6 łyżek oleju) | Kalorie: 801kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 13g | Fat: 79g | Tłuszcze nasycone: 11g | Sód: 27mg | Potas: 351mg | Fiber: 8g | Wapń: 731mg | Żelazo: 10.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!